EVENTYRET OM LILLE TREHETTE

Det er vakkert på høyfjellet på Imingfjell i Uvdal i Buskerud. Men det er vindfullt og værhardt. Det merket vi da vi dro sammen med arkitekt Grethe Løland for å ta bilder på høsten 2018. Det var fortsatt litt fine høstfarger igjen. Men det var allerede begynt å bli kaldt i vindkastene. Og dagslyset forsvant før vi fikk sukk for oss.

Men da kunne vi gjemme oss inne under den beskyttende hetta som gir den 73 kvadratmeter store hytta sin karakteristiske form.

Imingfjell har som mange andre hytteområder i Norge, relativt strenge byggeforskrifter. Alle hytter må ha delte vinduer, stående ytterpanel, triple vannbord og saltak med 22-27 graders vinkel. Men Grethe ville ikke la det stoppe ønsket om å lage noe helt eget.

–Begrensinger stimulerer til lekende kreativitet. Og i dette tilfellet ble det et mål i seg selv å forsøke å skape noe nytt innenfor rammene, sier arkitekten. 

Hyttetomten ligger på 1125 m.o.h., og i utgangspunktet innenfor et utsatt skredområde. Men da Arkitektværelset fikk en mer detaljert skredanalyse, viste den at hytta ville ligge klar av faresonen. 

–Vi beholdt den opprinnelige ideen fra skissene, med en beskyttende «hette» mot fjellet. Bygningen får en subtil ikonisk form innenfor byggereglene, i et område der de fleste hytter ser like ut, sier Løland.

Da vi skulle fortelle verden om den lille hytta, fant vi fort ut at vi måtte fremheve det hetteformede taket. I nyhetsbrevet og i henvendelser til arkitektmagasiner ble The Hooded Cabin en slående tittel sammen med de enkle og nordisk kjølige og eksotiske bildene.

Kraften i arkitekturen er det som gir gjennomslag, men vi er ganske stolte av at det aller største nettmagasinet om arkitektur, arkitektenes oppslagsverk ArchDaily, ganske raskt plukket opp historien. Det gjorde også arkitekturmagasiner som Inhabitat og livsstils- og designmagasiner som Designboom, Hypebeast og New Atlas . Hytta har også blitt omtalt i koreanske Imboldn, italienske The Tree Mag, russiske Architectual Digest tsjekkiske Novinky, italienske Icon Design Magazine og herremagasinet Men’s Gear. Sistnevnte har vel og merke diktet fritt videre på historien, men de er skikkelig entusiastiske, så da så.

På Instagram har tyske Archisustech og franske Journal du Design postet bilder av #HoodedCabin. Mens enda flere nettsteder og papirmagsiner har bedt om materiale.

Det ser ut til at Lille Trehette virkelig har fått seg en god tur rundt om i verden. Og det fortjener hun.